Filtrowanie wody to nie tylko moda. To czynność, która może poprawić smak napojów, parametry urządzeń AGD, a nawet wpłynąć pozytywnie na ludzkie zdrowie. W przypadku akcesoriów jakimi są filtry do wody do ekspresu do Kawy Saeco Picobaristo wszystkie te aspekty mają odzwierciedlenie w rzeczywistości. Filtrowanie wody do kawy gwarantuje pozbycie się zanieczyszczeń, które pogarszają smak kawy, negatywnie wpływają na zdrowie i powodują odkładanie się kamienia w ekspresie.

Jak działają filtry do wody do ekspresu do kawy Saeco Picobaristo?

Głównym zadaniem filtrów do wody służących przy produkcji kawy jest poprawa smaku i zapachu kawy. To cechy, o które walczy zarówno każdy barista jak i amator kawy. Dla każdego z nich kawa może być nie tylko szybkim napojem, ale chwilą relaksu i odpoczynku. Kawa ze względu na zawartość kofeiny może napędzać, a ze względu na smak sprawiać przyjemność. Dzięki filtrom do wody obie te cechy mogą być zapewnione w tym samym czasie.

Filtry do wody do ekspresu do kawy Saeco Picobaristo mają za zadanie pochłonąć i zamknąć w swojej zabudowie zanieczyszczenia takie jak chlorki, metale ciężkie czy pestycydy. Niestety nie mają możliwości do neutralizacji mikrobiologicznych zanieczyszczeń przez co woda używana do produkcji kawy powinna pochodzić z wodociągów. Z perspektywy smaku i zapachu kawy największym wrogiem jest chlor. Na szczęście znajdujący się w budowie filtra węgiel aktywny z łatwością go pochłania gwarantując, że chlor nie zaburzy najważniejszych dla kawy walorów.

Żywotność filtrów do ekspresu

Filtry do ekspresu do kawy Saeco Picobaristo mają określoną żywotność, po której powinny zostać wymienione na nowe. Producent podaje, że po około 2 miesiącach użytkowania filtra powinno zastąpić się go nowym. Dlatego podczas zakupów warto od razu wyposażyć się w większa ilość filtrów aby za parę tygodni nie musieć znowu jechać do sklepu bądź płacić za przesyłkę. Kupując zestawy wychodzi się nawet na tym korzystniej pod względem cenowym!